Mammadieetti

KIRJAESITTELYT

Marilyn Diamond & kumppanit.
Elämäsi kuntoon (FIT FOR LIFE)
Fitonics - Elämäsi kuntoon

FitonicsFitonics ja aikaisempi Fit For Life eli suomennettuna Elämäsi kuntoon -menetelmät edustavat valtavirrasta poikkeavaa suuntausta nekin, mutta lähestymistapa on erilainen kuin Atkinsin, Montignacin tai Zone dieeteissä. Proteiineja ei yllytetä syömään mielin määrin, ja kun niitä syödään, mukaan ei saisi sotkea runsaasti tärkkelystä sisältäviä ruoka-aineita kuten riisiä, pastaa ja perunaa.

Fit For Life on kirjoitettu kiihkeällä innolla ja kärjistyksellä tyyliin: "Ehkä kaikkein yleisin ruokavaliota, terveyttä ja laihduttamista koskeva kysymys on: Saanko ruoasta varmasti tarpeeksi valkuaisaineita? Edes kuolemaa ei pelätä niin paljon kuin valkuaisaineiden puutosta. Valkuaisaineiden kohdalla ongelmana ei kuitenkaan ole se, saako tarpeeksi vaan saako liikaa. Elimistön kannalta proteiinin liikasaanti on yhtä vaarallista kuin proteiinin puutos." Fitonicsis puolestaan on asiallisempi mutta hieman vesitetty versio, jossa on luovuttu äärimmäisyyksistä.

Kun näistä kirjoista puhutaan, päällimmäisenä nostetaan yleensä esiin proteiinin ja hiilihydraattien erottelusäännöt. Joskus muistetaan mainita myös kuonan poistoa edistävän syklin noudattaminen: aamupäivällä pelkkiä hedelmiä, päivällä ja illalla tankataan täyttävämpää ruokaa ja yöllä annetaan vatsan levätä. Tämä ei kuitenkaan kerro koko totuutta näistä kirjoista: ne ovat ennen kaikkea puheenvuoro puhtaan, terveen ja luonnollisen elämän puolesta. Vaikka niissä ei suoranaisesti kehoteta ketään kääntymään kasvissyöjiksi, kasvisruuan ja erityisesti tuoreiden hedelmien ja kasvisten suosiminen käy ilmeisen selväksi. Alkuperäisessä Elämäsi kuntoon -kirjassa on myös todella hyvin vakuuttava kuvaus siitä, miten ihmisen elimistö pohjimmiltaan on tarkoitettu kasvisten eikä lihan syömiseen.

Erottelusäännöillä ei välttämättä ole käytännön hyötyä niille, joiden ruuansulatus toimii hyvin muutenkin, mutta se saattaa hiukan helpottaa sitä vatsan pullotusta, jota kuitupitoisen ruuan runsas syöminen aina jossain määrin aiheuttaa. Riippumatta siitä, pitävätkö tämän menetelmän tieteelliset perustelut paikkaansa, menetelmän kirjaimellinen noudattaminen taatusti laihduttaa - edellyttäen tietysti, että koet sen omaksesi.

Kenelle?

Jos tunnet viehtymystä kasvisruokaan, nämä kirjat varmasti tarjoavat miellyttäviä lukukokemuksia juuri sinulle. Jos lisäksi tavoitteesi on korkealla ulkonäön, terveyden ja kokonaisvaltaisen itsestä huolehtimisen suhteen ja tavanomaisten laihdutusoppaiden "kun nyt pääsisi edes normaalipainoon" -ideologia tuntuu jättävän vain luun käteen, tässä on yksi vaihtoehto.

Palaa takaisin

 

www.mammadieetti.net
©Anneli Auer