Mammadieetti

KirjauduAloita laihdutus nyt

r.gif (56 bytes)
r.gif (56 bytes)


Usein kysyttyä

1. Kenelle Mammadieetti sopii?
2. Eroaako Mammadieetti mitenkään muista 1200 kalorin dieeteistä?
3. Onko Mammadieetti turvallinen myös pitkään noudatettuna?
4. Maitotuotteita on käytetty melko vähän - Saako kalsiumia varmasti riittävästi?
5. Sopiiko Mammadieetti myös kasvissyöjälle?
6. Päivän ateriat -listalla on melkoisesti liikkumavaraa - voiko näin väljillä ohjeilla tosiaan laihtua?
7. Onko Varo näitä -listan käyttäminen välttämätöntä?
8. Vastaavatko Varo näitä -pisteet Painonvartijoiden pisteitä?

1. Kenelle Mammadieetti sopii?

Periaatteessa Mammadieetti sopii kaikille liiasta painosta kärsiville mutta muuten terveille ihmisille - tosin se on suunniteltu erityisesti naisia varten. Miehenkin laihdutus tietysti onnistuu samoilla ohjeilla, mutta kokonaisenergian ja proteiinin määrää kannattaa hiukan lisätä vastaavan kokoiseen naiseen verrattuna.

Mammadieetin peruslista on keskivertonaiselle suunniteltu esimerkkilista, eikä välttämättä sinällään sovellu suoraan käytettäväksi kaikille laihduttajille. Jäsenille on olemassa muitakin vaihtoehtoja sekä selkeät ohjeet Mammadieetin soveltamiseen omaan makuun ja elämäntilanteeseen istuvaksi. 

Jos sinulla on terveydellisiä ongelmia, laihduttaminen kannattaa aina aloittaa keskustelulla lääkärin kanssa. Saattaa olla, että sinun on otettava huomioon joitakin erikoisnäkökohtia kootessasi omaa ruokalistaasi.


2. Eroaako Mammadieetti mitenkään muista 1200 kalorin dieeteistä?

Pääpiirteissään Mammadieetti varmasti muistuttaa muita yleisesti suositeltuja dieettejä, koska ne kaikki perustuvat samoille tosiasioille. Eri ruoka-aineiden valinnoissa on kuitenkin painotuseroja: on olemassa sekä sallivampia että tiukempia dieettejä. Mammadieetillä on kiinnitetty erityistä huomiota kokonaisuuteen ja siihen, että ruoka olisi paitsi laihduttavaa, myös riittävän täyttävää ja terveellistä.

Mammadieetin peruslista on laskettu 1200 kalorille - tarjolla on myös muita vaihtoehtoja, sillä 1200 kaloria ei välttämättä riitä kaikille.


3. Onko Mammadieetti turvallinen myös pitkään noudatettuna?

On. Dieetti on nimenomaan suunniteltu niin, että pitkäaikainenkin laihdutus sujuisi terveellisesti. Koska dieetti on kasvispainotteinen, ei ole pelkoa esimerkiksi kolesteroliarvojen kohoamisesta. Samoin eri ravintoaineiden tasapainoinen saanti on kalorimäärään nähden paremmin turvattu, kuin tavanomaisessa dieetissä, jossa tyydytään vain laskemaan kaloreita tai niiden vastineita. Päivittäinen monivitamiinivalmisteiden käyttö vain varmuuden vuoksi ei ole tarpeen, mutta niitä voi mielellään ottaa silloin tällöin ihan senkin vuoksi, että niistä saa D-vitamiinia, jota ei vähärasvainen dieetti juurikaan sisällä.


4. Maitotuotteita on käytetty melko vähän - saako kalsiumia varmasti riittävästi?

Kyllä saa. Kalsiumin virallinen saantisuositus on 800 mg vuorokaudessa, mutta siitä peräti 50 % on ns. varmuusrajaa. Keskimääräinen tarve naisilla on 400 mg vuorokaudessa, ja tämän saa helposti Päivän ateriat -listalta pelkästään ehdotetuista maitovälipaloista. Jos lisäksi käytät hiukankin kevytjuustoja (sisältävät enemmän kalsiumia kuin rasvaiset juustot) ja "piilomaitoja" ruuanvalmistuksessa, määrä nousee helposti jopa suositeltuun 800 milligrammaan. Lisäksi saat kalsiumia käytännöllisesti katsoen kaikesta mitä syöt, erityisesti viljatuotteista, vihanneksista, hedelmistä ja palkokasveista. Puutteesta ei siis monipuolisesti syövällä ole pelkoa.

Maito on hyvää ja ravitsevaa, muttei kovin täyttävää, ja lisäksi se ehkäisee mm. raudan imeytymistä ja aiheuttaa ummetusta. Siksi sen käyttö kannattaa pitää kohtuullisena ja ajoittaa välipaloille - juuri näin on Päivän ateriat -listalla tehty. Jos kärsit imeytymishäiriöistä (keliakia), tupakoit runsaasti tai syöt erittäin suolaista ruokaa, kalsiumin tarve saattaa olla hiukan suurempi. Samoin imettävä äiti tietysti lisää listaan pari lasillista maitoa.


5. Sopiiko Mammadieetti myös kasvissyöjälle?

Mammadieetti sopii erinomaisesti myös ns. kala-kasvissyöjälle sekä laktovegetaristille, eli kasvissyöjälle, joka käyttää myös maitotuotteita. Vegaanille sen sijaan ei ole tarjolla omaa ohjelmaa. Kasvissyöjän kannattaa ehdottomasti tutustua myös Mammadieetin laihdutuskurssiin, sillä vegetaristin lihavuus on melko varma merkki siitä, että ruokavaliossa on jokin pahasti pielessä. Yleisesti ottaen kasvisruoka on pelkästään hyväksi niin laihduttamisen aikana kuin sen jälkeenkin.


6. Päivän ateriat -listalla on melkoisesti liikkumavaraa - voiko näin väljillä ohjeilla tosiaan laihtua?

Päivän ateriat -listalla tosiaan on jonkin verran liikkumavaraa, eli valinnoistasi riippuen saat peruslistalta n. 950-1300 kaloria päivässä + mahdolliset Varo näitä -listan kalorit. Tuntuu runsaalta, mutta pysymällä näissä rajoissa ja noudattamalla annettuja ohjeita et voi mitenkään välttyä laihtumiselta! Valitset niin kuin sinusta hyvältä tuntuu, ja laihdut siihen nähden sopivaan tahtiin.

Jos listan näennäinen vapaus houkuttaa sinua jatkuvasti "huijaamaan itseäsi" ja syömään liikaa, jokin toinen menetelmä saattaa auttaa sinua laihtumaan paremmin. Toisaalta jos laihdus perustuu ulkoiseen kontrolliin eikä sisäisiin tuntemuksiin, voit yhtä hyvin jättää koko urakan väliin, sillä painonlaskusi tulee melko varmasti olemaan vain tilapäinen ilmiö.


7. Onko Varo näitä -listan käyttäminen välttämätöntä?

Varo näitä -lista ehkä sotii Mammadieetin helppouden periaatetta vastaan, mutta se on mainio apuväline niille, joilla on vaikeuksia hallita herkutteluaan. Laskemalla viikoittain yhteen turhat kalorisi konkretisoit itsellesi, miten paljon energiaa niinkin vähässä määrässä tosiaan voi olla. Koska joudut laskemaan vain turhakkeita - ja niitähän et laihduttessasi voi syödä kovin usein - laskemisesta ei koidu suurta vaivaa.

Jos herkuttelu pysyy hallinnassa muutenkin, listan käyttäminen ei tietenkään ole tarpeellista. Kaikkien kannattaa kuitenkin tutustua listaan, sillä siitä selviää tavallisimpien turhakkeiden salakavala energiapitoisuus.

Varo näitä-lista löytyy nykyään jäsensivulta.


8. Vastaavatko Varo näitä -pisteet Painonvartijoiden pisteitä

Eivät vastaa. Varo näitä -lista syntyi jo ennen Painonvartijoiden pistejärjestelmää, ja siinä on yksinkertaisuuden vuoksi pisteytetty tavallisimmat turhakkeet noin sadan kalorin tarkkuudella, eli 1 piste = noin 100 kcal. Käytännössä tämä on riittävä tarkkuus kaloreiden laskemiseen, ja pisteet on helpompi hahmottaa.

Lienee puhdasta sattumaa, että myös Painonvartijat seurasivat perässä saman vuoden syksynä, ja nimesivät uuden laskutapansa pisteiksi eli "Points". Niiden energiasisältö ja tarkoitus on kuitenkin toinen, mutta voit tietysti laskea turhakkeesi missä mittayksikössä tahansa - pääasia on, että tiedostat, miten suuren osan ne vievät kokonaiskalorimäärästäsi.


Liity

Takaisin laihdutusohjeisiin>>

Etusivulle
etusivulle
©Mammadieetti