3. M A I T O V Ä L I P A L A T
Maitoa ei kannata juoda ruokajuomana aterialla, josta saat muutenkin vatsasi täyteen. Säästä se välipalaksi! Iso lasillinen maitoa tai piimää on jo sinällään pieni ateria, samoin esimerkiksi maustamaton viili tai jogurtti hedelmäpalojen kanssa, mausteena mantelilastuja tai kanelia. Vaihtelua saat rahkoista ja rasvattomista  pirtelöistä.

 

Marja- ja hedelmärahkat (ilman kermaa)
(2-4 hengelle; 1/3 annos sisältää: 150-180  kcal, 14 g proteiinia, 2 g rasvaa)
Luumurahka:
1 tlk rahkaa (250 g)
1/2 pussia kuivattuja luumuja
n. 1 1/4 dl rasvatonta piimää (tai maitoa)
2 kukkurallista lusikallista Soyolk-jauhoja (n. 1/2 dl)
1 rkl sokeria (kanelia)

(Marjarahkaan 200 g mansikoita ja 100 g mustikoita)

(Hedelmärahkaan 1/2-1 dl rusinoita ja esim. banaania tai päärynää ja kiiviä tai appelsiinia.)

Mausteeksi ja koristeeksi kaikkiin rahkoihin sopii pieni annos mantelilastuja.

 

Luumurahka: Hakkaa luumut isolla veitsellä silpuksi leikkuulaudalla ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Laita jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi, jotta luumut pehmenevät. Sekoita vielä kerran, ja lisää hiukan piimää, jos rahka on liian paksua. (Nopeammin saat valmista pehmentämällä luumusilpun kuumassa vesitilkassa. Käytä silloin vähemmän piimää/maitoa.)

Marjarahka: Sekoita rahkaan vähän sulaneet marjat sekä soijajauho ja sokeri, pieni tilkka piimää/maitoa riittää ohentamaan sopivaksi. (Jos on liian hapanta, lisää hiukan sokeria.)

Hedelmärahka: Sekoita rahkaan rusinat, soijajauho ja sokeri ja tilkka piimää/maitoa. Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Lisää paloitellut tai raastetut (päärynä) hedelmät ja sekoita.

Soijajauhot ja piimä/maitotilkka pehmentävät rahkaa mukavasti ja kevyesti perinteisen kerman sijasta. Jos maku on kuitenkin mielestäsi "jauhoinen", puolita soijamäärä seuraavalla kerralla.


Palaa takaisin

Banaanipirtelö Annumamman tapaan
(2-3  hengelle; 1/3 annos sisältää: 105 kcal, 9  g proteiinia,<0,5 g rasvaa)
1 banaani
5 dl rasvatonta maitoa (tai piimää)
2 rkl rasvatonta soijajauhoa

(Muunnelma: ananas-vaniljapirtelö: banaanin sijasta 1 tlk ananasmurskaa tai -paloja ja 1/2 tl vaniliinisokeria - lähes yhtä hyvää kuin banaanipirtelö, maistuu vaihteluna)

Paloittele banaani, kaada päälle maito ja soijajauhot ja soseuta hetki sauvasekoittimella, kunnes vähän vaahtoaa. (Jos käytät sekoittimen omaa n. 1/2 litran sekoitusastiaa, valmista pirtelö kahdessa erässä.) Kaada laseihin ja juo heti. Helppo valmistaa myös 1 hengen ateriaksi. (Piimästä saat samalla ohjeella itsetehtyä "kevytjogurttia".)

Todella hyvänmakuinen ja huippukevyt välipala tai "yömyssy" laihduttajalle! Maistuu myös lapsille.

Palaa takaisinSeuraava luku

Annumamman Kevytkeittokirja
www.kevytkeittokirja.cjb.net
©Annumamma 2000